22. kesäkuuta 2013

Tarhamme ruusut

Suosimme kovasti tarhassamme Pimpinellafolia-ryhmää, koska ne ovat helppoja ja kestäviä. Ja kiitos miehen siskon, joka meille pistokkaita on kantanut :) (Toki joskus haluan jalompia ruusuja, joita sitten hoivaan ja suojaan, kun muuta tekemistä ei ole...) Juhannuksena nämä ovat enemmän tai vähemmän kukassa: tänä vuonna suurin kukinta osui aivan nappiin. Ruusut ovat perennapenkin jatkeena: ison kiven itä-kaakkopuolella ja saavat aurinkoa melkein koko päivän. Naapurin puut varjostavat sopivasti iltapäivällä.

Rosa Pimpinellifolia 'Plena'. Kerrottu juhannusruusu.
Rosa Pimpinellifolia . Juhannusmorsian tai Morsionruusu.
Juhannusmorsian auringonpaisteessa.

Rosa Pimpinellifolia 'Poppius'. Suviruusu.
Lisäksi on Tornionlaakson ruusua, joka on metsäruusun muunnos ja muistuttaa mökinruusua. Ulommat versot ovat piikittömät. Myös Suviruusulla tuoreimmat versot ovat varsin piikittömät, mutta selvästi punertavat. Tornionlaakson joudun siirtämään väljemmille vesille, sillä se olisi yksittäispensaana oikein komea.

Rosa Majalis 'Tornedal'. Tornionlaakson ruusu.
Vielä löytyy Papulanruusua, mutta se ei ole vielä kukkinut. Pitääkin siirtää se vähän muhevampimultaiseen paikkaan (nyt nurmen reunalla lähellä tietä), jos vaikka ensi kesänä saisi nauttia sen kauniista pienistä kukista. Samassa penkissä pimpinellifolioiden kanssa on Keijunruusua, mutta se kukkii vähän myöhemmin. Siinä on kiiltävät lehdet ja nättejä kiulukoita, jotka koristavat pihaa syksyisin. Laitan kuvia sitten myöhemmin kukinnan aikaan. Alakuvassa ruusut ovat vasemmassa laidassa.



Ruusut kasvavat suhteellisen syvässä mullassa (alkuperäisen metsäpohjan lisäksi ehkä 30 cm ostomultaa) ja joskus heittelen niille kalkkia. En muista olenko edes yleislannoitetta laittanut. Leikannut en ole vielä mitään, mutta piakkoin pitää vähän rajoittaa kasvua. Varmaan juuresta päin pitää kasvua myös rajoittaa laittamalla reunaestettä, sillä muuten muut perennat ovat vaarassa. Rikkaruohot oikeastaan tukahtuvat valonpuutteeseen, mutta joskus keväisin nypin muutaman rikkaruohon pois. Reuna-alueilla olisi sitten enemmänkin kitkettävää. Kirvavuosina ruiskuttelen mäntysuopaliuoksella ja se on riittänyt.

Hyvää juhannusta!

Kesäkukkia

Olin jemmannut kellariin syksyllä laventeliruukkuni, jossa kasvoi myös toista kesäkukkaa. Laventeli kuivui ja homehtui eikä lähtenyt versomaan keväällä. Mutta yhtäkkiä ruukusta puski jotain vihreää. Öh, mikähän tuo nyt olisi? Onkohan peruna pudonnut ruukkuun ja lähtenyt kasvamaan? No perunan kyllä väittäisin tunnistavani lehdistä ja niinpä kastelin pientä versonalkua ja muistelin oliko laventeliruukussani jotain muutakin kukkaa.

Sitten kesäkukkatorilla törmäsin ihan samanlaisiin lehtiin ja muistin. Niin tietysti, tuo oli ruukussani viime kesänä! Kyseessä oli Platycodon eli suomeksi kai jalokello (tylsä nimi). Ostin sitten kukkivan kaverin kellaritaimen seuraksi ja sain portaille kivan sinisen asetelman.

Kaupasta ostamassani on suuria kukkia ja nuppuja ja lehdet ovat hiukan sinertävämmät. Olisiko typpeä enemmän?

Tältä näyttää kellarissa talvehtinut yksilö. Ei vielä tietoa nupuista.
Tässä toinen viimekesältä talvehtinut kukka, mutta tämä talvehti ihan kompostikasassa ulkona. Kippasin ruukun tyhjäksi syksyllä jo ensimmäisten pakkasten vierailtua. Keväällä sitten kääntelin kompostia, mutta siellä olikin kasvunalkua! Ruukussa oli myös hopealehteä, mutta se kuivui keväällä. Tämä "horsma" vaan porskuttaa pituutta. En muista mikä oli, mutta jotain sinistä. Ja paljon pienempi se oli viime kesänä.

Olisiko joku tädyke?
Sitten yritin kasvattaa itse kesäkukkia. Laitoin lobelian siemenet jo helmikuussa multaan, mutta pikkuriikkisiä taimia kuoli esikasvatuksen aikana kuivuuteen. Kylvin siemenet suoraan sopivan pieniin ruukkuihin, ettei olisi tarvinnut koulia taimia. Se oli ihan hyvä ratkaisu, mutta lobelian taimia pitäisi ilmeisesti kastella vain sumuttamalla, sillä ruukut itivät epätasaisesti ja kasteluvesi välillä laotti hentoja taimia. Mutta kasvihuoneeseen siirron jälkeen taimet alkoivat vahvistua! Lopulta sain kiitettävän kokoisia taimiryppäitä jopa kahdeksan kappaletta! Niistä laitoin omaan ruukkuunsa kolme, edellisen "horsman" juurelle yhden ja purppuravaulojen ruukkuihin kumpaankoin kaksi. Lobeliat ovat tähän mennessä kukkineet yhdellä kukalla... Että juuri nyt ei voi vielä puhua kesäkukista, vaan kesävihreistä ainoastaan. Odotan.


Purppuravaulan taimet hankin Viherpeukaloilta.
Pelargoniani ovat kaikki kuolleet. Harmittaa etenkin erään "omenapelargonian" kuoleminen: siinä on niin häkellyttävän kauniin muotoiset ja väriset kukat. Olen pelakuita saanut talvetettua keskeneräisissä kellarikerroksen huoneissa aiemmin, mutta nyt ovat huoneet valmiit ja pimeä kellari ei niille sovi. Olisipa kuisti, jossa lämpötila pysyisi +10-asteessa... Ostan siis kaupasta aina uusia pelargonioita ja vaaleanpunainen ja pinkki ovat suosikkejani. Piti noita lobelioita istuttaa pelargonioiden seuraksi, mutta taimikaupassa en enää muistanut minkävärisiä lobelioita olin kylvänyt. Lobeliat ovat purppuran värisiä, joten ostin sitten myös valkoista lobeliaa. Nämäkään eivät vielä kuki kunnolla: ovat vain vahvistaneet itseään viileinä kesäkuun päivinä ja imeneet Nekolannoitetta.



Lisäksi olen ruukuttanut uudellen vanhoja murattejani. Ne ovat varmaan jo viisi vuotta vanhoja ja ruukuissa kellarissa ovat pärjänneet. Nyt vanhat ruukut olivat aivan liian ahtaita ja ruukuissa olleet hortensiat varsinkin kärsivät ahtaudesta.

Kodinhoitohuoneen portaille sain pari pienempää murattia. Vaatisivat vähän leikkausta, mutta kasvakoot nyt ensin. Paikka on lisäksi aika aurinkoinen, jota muratit eivät välttämättä tarvitse.

Mustissa ruukuissa on suuremmat muratit. Vaaleanvihreäkasvu on uutta kasvua. Vähän epätasaisia ovat vielä, mutta kesä tuuheuttaa.
Tämäkin hortensia on viisi vuotta säilynyt kellarissa ja on varsin hyvässä kasvussa nyt. Toinen hortensia on kyllä erittäin huonona, mutta ehkä piristyy uuden ruukun ja mullan myötä.

Kukkiakin jo lupailee.
Muratit pääsevät ehkä pohjoisen puolen saunaterassia koristamaan, kunhan sinne saadaan kaiteet rakennettua. Ikävä puoli vaan on, että muratit keräävät vihreää levää terassin pintaan. Tosin lähellä olevat havut tekevät saman. Pitää vaan sitten pestä pintaa pari kertaa kesässä. Kohta on kellari täynnä talvetettavia ruukkuja tätä menoa. Tekisi mieli kokeilla muratin pärjäämistä ulkona. Tuskin se ruukussa pärjäisi, mutta jos istuttaisi maahan ja peittelisi havuilla tai talvetusturpeella.

Tietoisesti olen yrittänyt vähentää kesäkukkien ostamista, sillä perennapenkkini alkavat olla täynnään kukkivia kasveja. Silti joka vuosi joku (tai jokunen) ruukku tulee laitettua. Autotallin amppelitkin kaipaavat aina jotain täytettä. Ehkäpä tuo purppuravaula on talvehtiva kasvi? Mutta tarvitsisiko sekin kuistilämpötilaa?...

16. kesäkuuta 2013

Pohjoispuolen saunaterassi osa 4

Sateita on vihmonut pitkin viikkoa, mutta hiukan ovat portaatkin edistyneet ja grilliterassi samoin. (Oikeastaan pitäisi kai puhua länsiterassista eikä enää saunaterassista.)

Nämä portaat lähtevät kellarin ovelta ylöspäin. Osa laudoista vielä puuttuu.

Tästä kuljetaan grillaustasolle.

Aika pian on taso valmiina.
Porrasjuoksut vielä vähän huojuvat, mutta lisätukea on tarkoitus nikkaroida. Ehkä muutama kaidetolppa tehdään maahan saakka. Grilliterassille suunnittelimme erilaisia katosvaihtoehtoja, mutta vielä ei ole kirkastunut mikä olisi toimiva ratkaisu.Katoksen pitäisi olla ikkunasta katsottuna hyvin näkymätön ja eleetön, mutta kuitenkin sateen, tuulen ja lumen kestävä. Eikä meidän vanha grilli niinkään suojaa kaipaa, mutta grillaaja kylläkin :) Olisi kyllä helppo nikkaroida terasseja, jos ei tarvitsisi miettiä näitä Suomen sääoloja ja vuodenaikoja.

Pohjoispuolen kaiteeksi mietimme köysiä. Mutta hamppu- tai sisalköyden tervaaminen alkoi jo tuntua työläältä (ja sotkuiselta) vaihtoehdolta. Ilman käsittelyä köydet varmasti hapertuisivat ja homehtuisivat, joten toinen vaihtoehto olisi synteettinen köysi, jos vaan löytyisi neutraali värivaihtoehto ja riittävän paksuja (36 mm) ja pitkiä köysiä (10 metriä). Kaunein vaihtoehto olisi lasikaide, mutta siinä tulee hinta vastaan. Näkymä ei ole meille niin tärkeä, että tuhlaisimme laseihin ja kiinnikkeisiin satoja euroja (ellei jopa tuhat).

6. kesäkuuta 2013

Pohjoispuolen saunaterassi osa 3

Nyt voi saunaterassilla jo vilvoitella ja nauttia aamukaffeita :) En tosin ole vielä ehtinyt kumpaakaan: kahden lapsen äitinä aamut ovat härdelliä, vaikkei minnekään edes ole kiire lähteä. Iltaisin taas ei jaksa enää saunoa...



Amppelien sijoitus perustuu pääasiaan. Eli päätään ei sitten kopsauta noihin teräviin rautoihin niin helposti kun amppelit näkyvät helpommin.

Kalusteet Ikeasta
Kansilaudat on nyt katkaistu oikeaan mittaansa ja ruuvailtu paikoilleen siltä osin kuin se oli helppoa. Portaiden teko yläterassilta grillitasanteelle ja taas alas juureskellarille tuottaa enemmän päänvaivaa. Kaksi kertaa nousu plus etenemä pitäisi tuottaa 63 cm, mutta ei se nyt mene niin. Ei kyllä ole muutkaan portaamme ulkona tuota mittaa: tulokseksi taitaa tulla 62 cm. Mutta tuo 63 cm onkin kai ohjeellinen (tai maksimi) eikä ehdoton. Nousuksi haluaisimme 14 cm ja etenemäksi kokonaisia terassilautoja 3 kpl. Sillä kaavalla tulee ihan hyvät portaat, jos ne vaan saadaan sopimaan maastoon. Nyt on jo tehty piirustuksiin työtä helpottavia muutoksia, mutta niitä tehdessä taas muistimme miksi portaat ja tasanteet oli piirretty niin kuin ne oli.

Tästä pitäisi portaiden lähteä ylöspäin.

Tässä pitäisi olla grilliterassi. (Ja uusi grilli.)

Tästä pitäisi portaiden mennä alaspäin grillitasanteelle.
Kyllä tästä vielä valmista tulee. Jotenkin. Mutta menemme ensi viikonloppuna tekemään toisille terassia. Siellä on vähemmän portaita mietittävänä ;-)

Kasvihuoneen varjostusta ja kasvilaatikoita

Porottaa niin ettei mitään kasvihuonetta edes tarvita! No ehkä tuulensuojana kuitenkin :)

Varjostusta tarvitaan, kun mikään tuuletus ei auta. Meillä on ylhäällä katossa yksi automaattiluukku, oven yläpuolella toinen. Ovet avataan aamupäivällä ja suljetaan illalla. Lisäksi on vielä takaseinässä alhaalla käsin avattava luukku. Varjostuskankaan (havuille ja rodoille hankittua) levitimme tuuletusluukun molemmin puolin ja kiinnitimme listalla pohjoispuolelta. Edessä on vain pari pyykkipoikaa pitämässä verkkoa paikoillaan. Jos tuulee niin, että verkko lähtee, niin sitten varjostuskangasta ei edes tarvita.



Koska ulkolämpötila on kasvihuoneessa ollut koko ajan sama kuin ulkonakin (nyt kun ei ole lämmitys päällä), niin aivan hyvin ovet voisi pitää auki koko ajan. Sitä varten piti nikkaroida verkko, koska pupuja hyppelehtii pihassa aina toisinaan. Myös liian uteliaat västäräkit ehkä pysyvät loitolla.

Kasteluletkun saa kiinni tippakastelusarjaan (Gardena).
Kasvihuoneen eteen laitoimme vanhat kasvilaatikot ja yhden uuden. Porkkanaa ja papuja niissä pääasiassa on, mutta myös yksi rivi jäävuorisalaattia ja toinen mangoldia. Vielä haaveilen punajuurimaasta ja multakuorma odottaisi lapioijaa. Mutta kun on noita perennojakin hoideltavana... Pavut ja sokeriherneet eivät ole vielä itäneet. En jaksanut niitä liotella yön yli (pari tuntia vain), joten katsotaan miten lähtevät kasvuun.

Laatikot ovat lämpöpuuta ja kaksi vanhempaa on käsitelty Pinotexöljyllä ulkopuolelta.

Liian kirkasta valokuvaamiseen, mutta kasvun alku sentään näkyy.
Kasvatuslaatikoiden ympärille pitäisi saada vielä soraa: olisi nilkkavaivaiselle mukavampi kävellä. Paras kate olisi kosteutta pidättävä ja rikkaruohovastainen, mutta tänä vuonna en jaksa miettiä asiaa enempää. Sora on kauhean kuuma ja tuntuu että kastelua joutuu lisäämään hirvittävästi. Toisaalta laatikoiden alla on täyttömaana silttiä, joka pidättää vettä aika hyvin. Alue vain on tallautunut niin kovaksi, etten usko juuresten siihen porautuvan. (Voikukka varmaan pystyy siihenkin.) Laatikoissa on perennamultaa ja pari turvepussin pohjaa.

Kasvihuoneessa kasvu alkaa olla vauhdissa, vaikka liiallinen lämpö onkin häirinnyt. Tänä vuonna voi jopa olla toivoa kypsistä tomaateista...

Paprika 'Gourmet' on jo päässyt tuotannon alkuun: kolme isoa raakiletta!

Tomaatti 'Outdoor girl' on tehnyt ensimmäisen tomaattinsa ja kukkii, vaikkakin vähän heikosti. Pitäisikö tuo ensimmäinen tomaatti nyppäistä pois, että kukkisi paremmin?
Tältä näyttää 6.6.2013. Muutama ruukku odottaa vielä uutta omistajaa.
Lämpötilat heittelevät kasvihuoneessa ihan huimasti, mutta varjostuskangas näyttää laskevan asteita jopa kymmenellä. Tosin tänään on ollut hieman tuulisempaa kuin vaikkapa eilen, joka oli melko läkähdyttävä päivä.

Kasteluautomatiikasta seuraa juttua myöhemmin eli sitten kun saamme sen toimimaan halutulla tavalla ;-)