19. lokakuuta 2013

Syyskylvöt kasvatuslaatikoihin

Hiukan tämä syksy meinaa puutarhaihmistä lannistaa, sillä seuraavaa kasvukautta joutuu odottamaan NIIIIIN kauan... Mutta sitten keksin, että voisinkin tehdä osan kevätkylvöistä jo nyt. Persilja toimi tässä innoittajanani, koska sitä en keväällä kylvänyt lainkaan eikä siis olisi ensi vuodelle ylivuotista persiljaakaan tulossa.

Persiljaa vasemmalla ja porkkanaa oikealla.

Kahdessa kasvatuslaatikossa kasvoi tänä kesänä papua ja hernettä, joten niihin on typpeä kertynyt. Hiukan kalkkia ja kompostia olisi voinut lisätä, mutta ajattelin, että väleihin voi lisälannoitusta myöhemminkin laittaa. Kylvin 14.10. persiljaa rivin ja porkkanaa toisen rivin. Väliin jätin kevätkylvöille tilaa. Porkkanoiden siementen itävyys on todella arvoitus: vain joku itsekerätty pussillinen löytyi siemenlaatikosta enkä kauppoja lähtenyt koluamaan porkkanan siementen toivossa. Niitähän olisi saanut varmasti edullisesti elo- ja syyskuussa, mutta taisi minullakin olla vähän väsymystä puutarhan hoidon suhteen, kun en enää jaksanut varastoja täydennellä. Nyt vaan täytyy toivoa, että ilmat viilenevät etteivät siemenet idä jo tänä vuonna. Ideahan syyskylvöissä on se, että ne pääsevät vauhtiin heti keväällä, kun ilmat lämpenevät riittävästi. Harsot pitää muistaa vain levittää sitten keväällä, etteivät myöskään tuhohyönteiset iske pikkuruisiin kasveihin.

Mustajuurta kolme riviä.

Hauskan näköisiä pitkulaisia siemeniä: aivan kuin jotain toukkia.

Toiseen laatikkoon kylvin mustajuurta. Laatikko on syvempi ja ajattelin, että sellaista mustajuuri kaipaa. Korjattaessa ainakin pitää olla varovainen, etteivät juuret katkeile. Nyt siis kaksi laatikkoa on jo varattu kylvöksille ja vain yksi (keskimmäinen, jossa kasvoi tänä vuonna mangoldia ja porkkanaa) jäi ensi keväälle. Mutta minun onkin tarkoitus kokeilla hiekkaviljelyä sen vaivattomuuden takia, joten en kovasti sure vähäistä viljelypinta-alaa. Voi kun saisi parsakaalia, ruusukaalia, maissia, perunaa ja punajuuria johonkin kolkkaan ensi vuonna...

Vielä on puutarhan syystöitäkin edessä. Lyhtykoison marjoja voisin heitellä sopivaan paikkaan, punatammet ruukkuineen pitäisi upottaa maahan, kasvihuoneen kasvualustan toinen puolisko on kääntämättä ja perennat suojaamatta. Mutta eipä niitä pakkasia ole täällä vielä kunnolla ollut: ehkä -2 astetta kylmimmillään.

1 kommentti:

  1. Sain vielä siskoltani syyskuussa vanhaksi menneitä porkkanan siemennauhoja ja kylvin nekin. Laitan siis vielä muistiin itselleni, että kylvin persilja ja porkkananrivin väliin lisää porkkanaa 30. lokakuuta. Järjestys siis seuraava: persilja, talviporkkana (nauhassa), kesäporkkana (nauhassa), kesäporkkana (nauhassa) ja joku Nantes (ehkä kesä; itsekerätyt siemenet).

    VastaaPoista