30. joulukuuta 2012

Lunta tulvillaan pihamme on tää

Jouluaattona tuli lunta. Joulupäivänäkin tuli lunta. Ja vielä senkin jälkeen. Täällä on tullut hössölunta metri: siis olemme kolanneet sitä metrin verran pihalta pois. Tokihan lumi painuu, mutta viralliset lumensyvyydet on jotain ihan höpöhöpöä. Toki voi odottaa maalis- tai vaikka huhtikuuhun ja sitten vasta kolata pois sen virallisen lumensyvyyden verran. Mutta kolaajan kannalta ajateltuna sitä pitää kahlata uudelleen ja uudelleen 15 cm syvyydessä tai 25 senttimetrin syvyydessä. Ja kolaamisen jälkeen kauppaan lähtiessä on tullut taas 7 senttiä ja sekin pitää siivota (noh, pitää ja pitää). Eli lumensyvyyksiä voi olla monta: "virallinen" syvyys ja lumityömääräsyvyys.

Puutarhasta sen verran, että terassin hortensiat (+muratit) ovat kellarissamme ja niitä on kasteltu pari kertaa. Lämpövahti pitää toistaiseksi yksiovisen kellarin plussanpuolella. Langaton lämpömittari helpottaa tarkkailua, mutta signaali ei meinaa kantaa sisään saakka. Ja patterit tarvitsevat latausta aika usein. Toinen ovi siis pitää ensi kesänä rakennella, jos tulee enemmänkin vihannesmaan satoa. Peruna pitää kuulemma noin 5-asteisesta (kolmen asteen alapuolella alkaa muodostua enemmän sokereita) ja porkkanat alle 5-asteisesta. Hyllyt pitää siis tehdä perunalle vähän korkeammalle ja porkkanat, punajuuret ja lantut viihtyvät lattian rajassa. Hilloja, etikkasäilykkeitä ja mehujakin joskus tulee, toivottavasti. Hyllyn materiaali pitää olla helposti puhdistettavaa, ruostumatonta, homehtumatonta. Teräshyllyjäkö? Talven aikana on hyvä googletella kauppojen luetteloita ja pistää vaikka tänne blogiin muistiin hyvät löydöt.

Kattojen päällä on lunta... ja isi tiputti ne alas ennen suojakelejä.

Oven valokranssin patteritoiminen valosarja sai lähtöpassit ja laitoimme tilalle tavallisen muuntajallisen valosarjan. Vähän on paljon lamppuja pienessä kranssissa, mutta joskus enemmän on paremmin :)
Hyvää Uutta Vuotta ja lunta sinne muuallekin Suomeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti