27. helmikuuta 2015

Kevään idätykset ja kylvöt käyntiin

Kylläpäs tämä aika vierähtää. Taas on vuosi vaihtunut ja vaikka yritän nuo puutarhasormet pitää kurissa vähintään kaksi kuukautta vuodessa, niin ajatuksissa puutarha on vähän koko ajan... Herneenversoja piti jo tammikuussa kokeilla ja nyt laitoin jo uusia purkkiin. Ne ovat maukkaimmillaan tuoreina.

Varsinaiset siemenkylvöt aloitin chilin ja paprikan idätyksellä sekä muutamien kesäkukkien kylvöllä sopivasti uuden kuun aikaan. Tarkemmin sanoen Nestorin päivänä 26.2. Chilivaari on blogissaan esitellyt kelluvan lautan päällä idättämistä ja ajattelin kokeilla samaa metodia. Jotkut paprikat itävät tuskallisen hitaasti ja tällä keinolla ainakin näkee onko siemenistä mihinkään ja voi tehdä uusintakylvöt mahdollisimman nopeasti. Tilasin kolmea uutta paprikaa ja lisäksi laitoin lautalle pari viimevuotista siementä (Long Slim ja Hungarian Hot Wax). Niissä oli parasta ennen jo 2014, joten katsotaan mitä tulee. Siemenpussien säilytyspaikka on minulla aika lämmin, vaikka kosteudelta niitä yritänkin suojella.

Idätyslautan idea on, että kelluva kappale (styrox) päällystetään talouspaperilla, joka nostaa kosteutta kapillaarisesti, ja päälle laitetaan vielä kahdinsuodatinpaperi, koska siitä juuret irtoavat helpommin. Chilivaari sanoo, että veden on hyvä olla keitettyä. Tehdään siis niin :-) Idätysastian päällä pidän kantta, joka on hitusen raollaan.

Tässä on ylhäältä katsoen kolme chiliä ja alhaalla kaksi paprikaa.



Samaa lauttasysteemiä kokeilen myös vihanneskrassille, sillä mullassa kasvatetussa krassissa on melkein aina multaa mukana versojen päissäkin. Eikä krassi varmaan tarvitse hirveästi mullan voimaa, kun se syödään melkein heti. Vertailun vuoksi laitoin myös kylvömultaa purkkiin ja siihen päälle krassit. Vesikrassia on myös multapurkissa ja sen peitin hennosti hiekalla. Katsotaan mitä syntyy. Tämän hetken tilanne yhden päivän idätyksen jälkeen on, että lautalla kelluva krassi on nopeammin työntänyt pikkuruiset valkoiset idun alut pintaan.


Kukkien siemeniä on varastossa ihan liikaa ja nyt on tarkoitus kylvää kaikki vanhat pois (!). Aloitin orvokeista, jaloritarinkannuksista (Delphinium Pacific Giants Mixed) ja lobelioista. Orvokki ja jaloritarinkannus pitäisi idättää 15-18-asteen lämpötilassa. Tällainen paikka on vielä etsimättä...


Lobelian (Red Cascade, parasta ennen 2014) peitin hennosti hiekalla: sille kai sopii 20-24-asteen lämpötila idätysvaiheessa. 


Kuukausimansikka pitäisi idättää pimeässä ja lykkäsin sen kaappiin kun en muutakaan keksinyt. Kaikki kylvökset ovat muovipusseissa ja tuuletan niitä vain kuvausten aikana :-) Ehkä muutenkin, jos vaikuttavat liian kosteilta.


Nyt sormet ja varpaat ristiin, että itävät hyvin eikä taimipolte vaivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti