11. marraskuuta 2013

Kompostointikatos

Autotallimme takana on ollut väliaikainen katos ainakin neljä vuotta. Rumilus on ollut tarpeellinen polttopuiden ja osin rakennustavarankin säilytyspaikka. Puuvaraston valmistuttua katokseen alkoi syntyä tilaa ja loput tyhjensimme viikko sitten. Tyhjät puulavat jäivät tässä vaiheessa vielä katoksen alle.



Sitten mies valoi anturat kuoppiin ja kiinnitti tolppajalat (vanha katos oli vielä paikoillaan suojaamassa sateelta). Kuivumisen jälkeen tolpat kiinnitettiin paikoilleen ja vanha katto vasoineen purettiin pois. Sitten uudet vasat kiinnitettiin vähän ylemmäs ja ruoteet paikoilleen. Vanhoissa pelleissä oli vähän leventämisen varaa ja uusi katos on 25 cm leveämpi.




Katoksesta tuli siis kompostointikatos. Vielä kun olisi toinen bioastia talvea varten: ei tuo yksi riitä mihinkään, kun tehdään ruokaa raaka-aineista ja useampi kerta päivässä. Tilaa on myös polkupyörille ja pitkää lautatavaraa varten voi tehdä säilytyspaikan ylös seinän viereen. Myös säilytyslaatikko kompoistointitarvikkeita varten mahtuu katokseen. Ensi kesänä pitkä sivu ja toinen pääty vielä maisemoidaan eli käytännössä teemme rimoituksesta seinän, jossa on ehkä ovi päädyssä. Myös katon reunat olisi kiva huolitella otsalaudoilla.

Naapurista saimme apua kivituhkan levitykseen ja vanha karkeasepelinen pinta tuli mukavammaksi kävellä (nilkkavaivaiselle tärkeää). Tärytystä ehkä pitää vielä tehdä lisää: katsotaa nyt miten sadevedet imeytyvät ja tekevätkö uria jonnekin.

Nyt ei pitäisi lyödä päätänsä katoksen reunaan ja lumellakin on tilaa pudota. Mutta lumi saattaa täyttää katoksen alustan tuiskutessaan, kun ei ole puukasoja estämässä. Pitää kai vain kolata...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti