13. huhtikuuta 2014

Kevättervehdys ja perennasuunnitelmia

Pitkääkin pidemmän blogitauon jälkeen pitäisi kai päivittää tuo blogin nimi Talo & Tarhasta pelkäksi Tarhaksi, kun ei tuo sisustaminen oikein ota tuulta alleen. Toki sisustus on jäänyt muutenkin rakentamisen jalkoihin, mutta nyt olisi rakennukset tehty ja painopistettä voisi siirtää sisustukseen. Ongelma vain on se, että motivaatio kodin laittamisessa kauniiksi katoaa pienten suttupyttyjen ollessa kotihoidossa... (Ahaa! Siksi ne lapset viedäänkin päiväkotiin, että kauniisti sisustettu kotii pysyy kauniina. No vitsivitsi.)

No asiaan. Pitkä yleisesti talveksi kutsuttu aika on käytetty kesästä haaveiluun. Jopa siinä määrin haaveet ovat lentäneet, että laajennamme elinpiirin kesällä myös merelle purjeveneelle. Mutta siitä tulee ehkä oma bloginsa. Tai sitten se on vain lomailua. Tai mies innostuu blogin pitäjäksi ;-)

Joka tapauksessa veneen piti mahtua pihalle joksikin aikaa, sillä pohja vaatii maalinsa ja toki varmaan sisustukseenkin tehdään joitakin muutoksia. Venettä varten raivattiin oma paikkansa pihaan ja siitä johtuen muutama puu sai kaatotuomion. Valo pääsee kulkemaan taas uuteen kolkkaan tontilla ja heti löysin mitä parhaimpia paikkoja muutamille puille, pensaille ja köynnöksille.

Tulevana kasvukautena yritän saada seuraavia kasveja pihan nurkkiin.

Kiinanlaikkuköynnös


Lehdet vihreä-valkoiset/vaaleanpunaiset. Tuottaa syötäviä hedelmiä "minikiivejä".
Korkeus: 2-4 m
Paikka: Aurinkoinen- puolivarjo, tuore ja ravinteikas

Tämä köynnös voisi sopia puuvaraston nurkille, joilloin "kivijalka" peittyisi ja kasvi toisi lehdillään hyvää valon tunnetta varjoisalle itäpuolelle. Jos kiinanlaikkukönnös edes kasvaa niin varjossa. Mutta myytävät yksilöt taitavat vain olla hedeyksilöitä, joten satokasvista pitää kai vain haaveilla.



Köynnöshortensia


Korkeus: 3-5 metriä Suomessa
Paikka: Puolivarjoinen tai varjoinen, aluksi hidas kasvamaan

Köynnöstä tarvitsisin tällä hetkellä männynrunkoon kiipeilemään. Juuriston alue on varjossa melkeinpä koko päivän, mutta latva ylettyy kyllä aurinkoon. Maa on erittäin kalteva eli jonkinlainen pieni istutuspengerrys pitää rakentaa.





Jalosyreeni 'Mme Lemoine'

Syringa Madame Lemoine
Korkeus: 3-4 m
Paikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, läpäisevä, runsasravinteinen

Tämä on ollut pitkään haaveena, mutta paikka on puuttunut. Nyt puuvaraston lounaisnurkka tai talon koillis-itäkulma olisivat vapaana, joskin ostomultaa joutuisi hieman hankkimaan.









Punakärsämö


Korkeus 40-60 cm
Paikka: Aurinko, lämmin, ja kuivahko.

Ihanan värikäs myöhään kukkiva perenna, jota jo parissaa kohdassa onkin kasvamassa. Mättäät eivät vaan tunnu leviävän. Mitenköhän tätä jaetaan?











Parsa


Korkeus: 1-1,5 m
Paikka: Aurinkoinen, kuohkea

Sekä hyötykasvi, mutta myös koristekasvi. Tämä sopisi keittiön ikkunan edustan penkkiin, eikä olisi väliä vaikkei siitä satoa saisi, sillä kaipaan siihen vain hyvän vihreän taustan muille kukkiville perennoille (pionit, kurjenpolvet). Nyt onkin jo jääkaappiin (onkohan yhtään hyvä säilytyspaikka?) hankittu juurakkonippu. Vielä pitäisi siirtää penkistä töyhtöangervot pois ja lisätä vähän hiekkaa kasvualustaksi.


Sitten olisi vielä yksi ryhmä, jonka saan pihaani jossain vaiheessa, mutta epäröin hirveästi kasvupaikan suhteen. Kärhöt: runsaskukkaiset, ihanat, värikylläät pihan sulostuttajat. Koko ajan löydän juuri sen oikean lajikkeen ja sitten hylkään ajatuksen, kun en keksi mieleistäni (ja hyvää kasvun, kukinnan ja talvehtimisen kannalta) paikkaa köynnökselle. Pitääkö vain uskaltaa kokeilla?


Kuvien lähteet: 
http://www.harvialataimi.fi/hla/tuotteet/koynnokset
http://suomalainentaimi.fi/jalosyreeni-%E2%80%99mme-lemoine%E2%80%99
http://www.kukkatarha.fi/index.php?id=653
http://suomalainentaimi.fi/parsa
http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ynn%C3%B6shortensia

1 kommentti:

  1. Kivat hankintahaaveet. Minulla tuo kiinanlaikkuköynnös Actinidia kolomimikta on puutarhassani ja se on ollut melko nopeakasvuinen.

    VastaaPoista