26. huhtikuuta 2014

Pohjoispuutarhan portaat

Portaita pitäisi rakentaa takapihalle jollakin aikataululla. Väliaikaiset portaat ovat nyt väärässä paikassa ja vaativat huoltoa pari kertaa vuodessa. Täyttömaan seurauksena meillä on melko jyrkkä rinne täynnä louhetta ja murskaa. Siinähän ei itsellään mikään rupea kasvamaan. Tai no tuomen alkuja, koivua, mäntyä, voikukkaa kyllä löytyy parin kolmen vuoden jälkeen ihan kivasti :-) Rinne on siis hankala kulkea ja haluamme takapihankin aktiiviseen käyttöön.



Mutta haluan pengerrystä, vähän multavampaa kasvualustaa ja keskelle jonkinlaiset portaat, jotka eivät ole viivasuorat vaan vähintään kaareutuvat. Portaiden ei myöskään tarvitse olla tasaleveät, vaan ne voisivat olla alhaalta huomattavasti leveämmät, joilloin porras toimisi myös oleskelupaikkana. Lisähaasteena vielä mahdollisimman pieni nousu, jotta talvella portaisiin saa tampattua huiman liukumäen lapsille. (Ja tästäkään syystä portaat eivät voi viettää suoraan alas mäkeä, kun ei meillä kuitenkaan syöksylaskua harrasteta.)

Ihannemateriaali portaisiin olisi kivi, mutta tässä kohtaa emme pääse läpi harmaan kiven (=pankkien rahat ovat turvassa) ja pitää tyytyä edullisempaan ratkaisuun. Rinteessä olevia kiviä voisi hyödyntää, mutta muoto on niissä varsin epäsopiva portaisiin. Pengerryksiin ne varmaankin saa jotenkin pyöriteltyä.

Materiaalit joita voisi ajatella:

  • puretut punatiilet kyljelleen ladottuna
  • portaiden etureunaan ostokiveä ja muuten täyttömaata
  • kyllästettyä puuta (kestääkö talven pulkkamäkikulutusta?)
  • halkaisemattomia halkoja (puupölkky- eli sveitsiläiset portaat)... 

Kauniimpaa olisi, jos portaat maastoutuisivat mahdollisimman hyvin. Muurikelloja ja köynnöstäviä maanpeiteperennoja voisi istuttaa reunamille. Sammalta saisi kasvaa sopivasti portaiden pystysuorilla pinnoilla muttei niin paljon, että portaat tulevat liukkaiksi.

Aurinkoa tulee koko aamupäivän ylämäestä katsottuna portaiden oikealle puolelle eli sinne voi istuttaa valoa kaipaavia kasveja ja vasemmalle sitten varjon kasveja. Havuvoittoisena näen rinteen kasvuston, mutta tylsää siitä en silti halua. Varmaankin pari alppiruusua pääsee kokeilemaan onneaan, joskin pohjoisen puoli voi olla ankea ikivihreille kasveille. Ja pikkutalvio varmasti leviäisi tännekin ja menestyisi.

Valaistusta varten sähköjohtoja jatketaan saunan terassin nurkalta. Rinteeseen olisi kiva saada vähän tunnelmavalaistusta, joka auttaa turvallisessa kulkemisessa ja sopivasti korostaisi parhaita puskia. Alla olevassa kuvassa näkyy saunan terassi, jonka kulmalta portaat lähtisivät alaspäin.


Punainen aurauskeppi merkkaa vähän suunniteltua linjaa. Alapihan valkovuokkometsä on tarkoitus pitää aika avoimena, joskin haaveet lentävät lammikon, oleskelupergolan ja nuotiopaikan suuntaan... Ilta-aurinko osuu vain ripauksen verran alapihalle, koska lännen puolella on vanhaa metsää.


Tämän koivunkannon vasemmalta puolelta portaat voisivat nousta ylöspäin kohti aurauskeppiä.


Ja tässä vielä kuva rinteen jyrkkyydestä. (Taustalla näkyy biopuhdistamon tötterö, joka olisi myös kiva naamioida jotenkin.) Rinteen pituus on noin 10 metriä ja korkeusero 3,5 metriä. Maasto laskee vielä kivilouhikon jälkeenkin, mutta portaita ei tarvitse rakentaa louhikkoa pidemmälle. Jos haluaa vielä mukavan nousun (eli maksimissaan 15 cm), niin portaita tulisi 23-24 kappaletta. Askelman etenemä eli syvyys olisi n. 33 cm. Voisi toimiakin, mutta jossakin kohtaa pitäisi ehkä olla lepotasanne. Mutta haluaisin portaat myös syvemmälle rinteeseen eli pengerrykset kasveja varten nousisivat vähintään 30 cm portaista. Tämä taas vähän madaltaisi korkeuseroa ylä- ja alarinteen välillä.


Omista portaista on jo pääkopassa aika hyvä kuva, mutta en ole sitä saanut "tulostettua". Printteri on vähän ruosteessa ja värikynätkin hukassa...

Tässä vähän inspiraation lähteeksi kuvia. Alakuvassa portaiden reunat maastoutuvat, mutta ovat liian suorat Fengshuin periaatteita ajatellen.

Stairway to Heaven? II: Stairs to a garden

Tässä pengerrysmuuria yhdistetty portaisiin, mutta näin loivina portaat eivät tietenkään sovi meidän pihalle ja muurikin on vain aavistus tuosta.
las-pozas-xilitla-mexico5
Puutarha Meksikossa (Kuva: Rosa Menkman)
Oikein pitkä rinne antaa paljon katetta kivenmyyjälle :-) Kiven valkoisuus ja tumman vihreä kasvillisuus muodostavat hyvän parin, joka näyttää myös sateella ja syksyllä hyvältä. Palataan tähänkin asiaan kevään ja kesän edetessä!

garden-of-cosmic-speculation-dumfries-skotlanti5
Kosmisen spekulaation puutarha Skotlannissa


http://www.momondo.fi/matkat/maailman-10-erikoisinta-puutarhaa-ja-puistoa/
http://www.rgbstock.com/bigphoto/mg1Wl22/Stairway+to+Heaven%3F+II

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti