3. toukokuuta 2014

Mansikkatorni ja yrttipenkki

Meillä on aika epätasainen tontti eikä ainoa tasainen kohta (entinen peltomaa) oikein sovellu minkään kasvattamiseen (kylmää savea, varjoa, seisovaa vettä, peuroja ja myyriä syömässä kaiken). Niinpä erilaiset kohopenkit ja kasvatuslaatikot ovat olleet ratkaisujani sekä perennoille että vihanneksille. Ylöspäin on jotenkin helpompi laajentaa puutarhaa kuin vaakasuoraan. Kohopenkkejä ei ainakaan tarvitse kyntää!

Nyt piti saada mansikkamaa, sillä mikään ei kuulu kesään niin täydellisesti kuin poimia punainen suuri auringon kypsyttämä ihanuus terassin nurkalta :-) Mutta metsänraivauksen sijaan rakensimme kohopenkin, mansikkatornin, tavallisesta laudasta. Pinotexia pintaan ja toivottavasti kestää muutaman kesän. Mansikkamaa ei yleensä ole kovin pitkäikäinen (näin olen kasvatusohjeista ymmärtänyt), joten tämä rakennelma on helppo purkaa pois, vaihtaa puhdas kasvualusta ja vaikka siirtää toiseen paikkaan.


Mietin ensin jotain jatkuvasatoista tai amppelimansikkalajiketta, mutta niitä ei ollut vielä myynnissä viikko sitten. Valitsimme sitten lajikkeeksi Bountyn: kartiomainen ja kiinteä, makea ja läpipunainen. Taimia mahtui tuohon torniin sopivasti kymmenen. Toivottavasti tulee edes muutama marja tänä kesänä... Ihan ilman satoa emme jää, sillä kasvihuoneessa on edellisvuoden amppelimansikka, jossa alkaa jo olla nuppuja!

Vähän mietityttää mansikoiden talvenkestävyys, mutta penkin ympärille saa vaikka styroksit ja peitteitä. Aikaisempina talvina on ollut reilusti lunta tämänkin penkin päällä, mutta viime talvena vain ripaus. Toinen pohdittava asia on rönsyjen kasvu: niiden leviämistä on vain hillittävä, koska torni voi tulla täyteen juuria ja sitten ei ole enää kenelläkään kivaa.

Penkissä on myös länsinurkalla "kasvislientä" eli lipstikkaa (kuvassa penkin vasen reuna). Piparminttua on itänurkalla ja viherminttua (jokin hillitysti leviävä lajike) penkin etukulmissa. Siirtelin mintut vähän parempiin paikkoihin, etteivät varjosta mansikoita tulevana kesänä. Piparmintun ympärille laitoin ruskeaa maanrakennuskangasta: se voi olla liian heppoinen suoja estämään leviämistä, mutta minttu on helppo nostaa tuosta välillä ylös ja jakaa paakkua pienemmäksi. Mansikkatornin eteen tulee timjamia, jotka ovat esikasvatuksessa vielä sisällä. Eteen sopisi myös jotain muuta matalaa ja auringossa viihtyvää yrttiä.

Viikko sitten 25.4. vain lipstikat pilkistivät mullasta.

Tänään 3.5. myös mintut ovat heränneet.
Yöksi vielä suojaan mansikat harsolla, sillä öisin on pakkasta. Peura- ja lintusuojaus on mietinnässä: Lintujen hämäykseksi maalaamme pikkukiviä punaisiksi askartelumaalilla ja peurojen esteeksi teemme varmaankin kanaverkosta kehikon, joka on helppo nostaa päälle ja pois tarpeen mukaan. En tiedä syövätkö peurat mansikoita, mutta rosvoja ovat ja pelkkää pahaa ajattelen niiden tekevän eli kaikki keinot käytetään niiden torjumiseksi.

Piti heti laittaa päivityskuva, kun vanhempi tytöistä oli ehtinyt nostaa maalatut "mansikat" paikoilleen. Ihanaa punerrusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti