9. kesäkuuta 2014

Kasvihuoneen kastelu automaattisesti

Viime vuonna harjoittelimme kasteluautomaatin käyttöä kasvihuoneessa ja nyt sen pitäisi toimia kuin vettä vaan. Silti kaikki liitokset letkuissa on hyvä käydä läpi ja kiristää uudelleen ennen kuin lähtee lomalle. Yks kaks yllättäen nimittäin alkoi kuulua kummallista lorinaa, kun olin puutarhassa puuhailemassa. Onneksi kävin katsomassa lorinan lähdettä ja sain heti pumpun sammutettua.

Pihallamme on vanha pintavesikaivo, joka ei siis ilman perusteellista puhdistusta ja tiivistystä kelpaa juomavedeksi, mutta puutarhaan kyllä. Mikään suuri vahinko pihakaivon tyhjäksi pumppaaminen ei siis ole - uusi vesi kertyy parissa päivässä. Mutta hölmöä on kuluttaa sähköä turhaan.

Gardenan tippaletkujärjestelmä on toiminut meillä jo monta vuotta. Se pitää vain pestä syksyisin puhtaaksi, niin homma pelaa hyvin heti keväästä alkaen. Tänä vuonna saimme kylvettyä tomaatit hirveän myöhään, mutta alkavat ne sentään nuppuja jo tehdä. Lämmitystä kasvihuoneessa ei varsinaisesti ole. Yksi kasvihuonelamppu (lämmittää ja valaisee) on tullut hommattua, mutta sähkönkulutus tuntuu suurelta. Melkein helpompi sitten kasvattaa tomaatteja kodinhoitohuoneen ikkunalla jonkin verran kauemmin kuin ruveta suojaamaan yllättäviltä pakkasilta.



Talven jälkeen kastelemme aina nurmikkoja reilusti, niin vesi alkaa kaivossa vaihtua ja levät ja sameudet häviävät. Uppopumppu nostaa veden letkua pitkin etupihallemme ja siihen liitämme jakopalan. Yksi letku lähtee kasvihuoneelle ja toisesta haarasta saa muualle puutarhaan vettä. Pyykkiäkin olemme pesseet pihakaivon vedellä, kun vedenkulutus oli suurempaa kestovaippavaiheessa. Tänä vuonna ei ole vesi vielä loppunut porakaivostamme, kopkop.


Kuvassa näkyvä vihreä laatikko on kasteluautomaatti eli ohjelmoidun kellonajan mukaan se päästää kasveille vettä. Yleensä olen tunnin verran antanut veden valua aamuisin. Kasvun ja lämpötilojen mukaan pitää vähän säätää vedentuloa. Lannoite on penkeissä valmiina (kanankakkarakeita), niin ei tarvitse miettiä lannoitteen antamista kasteluveden mukana.

Tänä vuonna laitoin amppelitomaattejakin kasvamaan, mutta en vielä tiedä miten ne kastelen loman aikana. Myös viime vuonna ostettu amppeli mansikka on tuottamassa hedelmää. Periaatteessa tippaletkua kai voisi viritellä amppeleillekin, mutta sitten joudun jo ostoksille hakemaan lisää letkua ja suuttimia. Myös pari chiliä on ruukuissaan: toinen maan sisällä puoliksi ja toinen ihan maan pinnalla. Vähän testailen miten viihtyvät ja milloin tuottavat hedelmää ja riittääkö kastelu.




Ulkona on vielä minikasvihuone, joka lähinnä suojaa paria tomaattia kovimmalta paahteelta ja isommilta tuulilta. (Tomaatit olivat pari päivää ilman varjostusta ja muutamat lehdet kärähtivät.) Tänne uloskin voisin viritellä jotain kastelusysteemiä, niin ei tarvitsisi vaivata naapureita lomien aikana. 'Outdoor girl' viihtyy kyllä mainiosti ulkona: viime vuonnakin se tuotti ensimmäisenä satoa.



Kasvuhuoneessamme on myös digitaalinen lämpötilan ja valoisuuden seuranta. Kirjoittelen siitä myöhemmin, kun tekninen tuki saapuu kotiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti