16. syyskuuta 2014

Viljelyä aidassa - parvekelaatikoiden uusiokäyttöä

Kerrostalossa asuessamme hankimme tietenkin parvekelaatikoita kukkia varten. Nyt kymmenen vuoden iässä laatikot ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta haalistuneita ja joistakin on kulma murtunut. En siis halua niillä koristella eturapun kaiteita enää, mutta en tietenkään heitä poiskaan. Lisäksi tarvitsen hyötytarhalleni lisää tilaa, mutta pinta-ala alkaa käydä vähiin (edelleenkään ei kiinnosta kyntäminen ja savipellon raivaaminen). Niinpä otimme uuden aidanpätkän hyötykäyttöön ja ripustimme siihen vanhat parvekelaatikot. Jottei siitäkään seinästä tulisi ihan sillisalaattia, niin mies nikkaroi puusta suojalaatikot ja tietysti kannakkeet. Muovilaatikko on helppo nostaa puiseen laatikkoon vaikka suoraan esikasvatuksesta.


Laatikot rakennettiin sarjatyönä. Pituus ja leveys muovilaatikoiden mukaan parilla sentillä lisättynä. Sitten homesuojaus Valtti puunsuojalla. Sitten Pinotexia pähkinänsävyisenä. Kannakkeena on laatikkoon ruuvattu kulmarauta, joka on taivutettu sopimaan aidan rakoon. Puulaatikon voi vain nostaa keväisin paikalleen ja talveksi ilmavaan puuvarastoon.



Kastelu loman ajaksi on vielä miettimättä. Teoriassa laatikoihin voisi johtaa sadevedet läheisen autotallin katolta, mutta liikakastelun vaara on silloin olemassa. Muutenkin kesän edetessä joutuu pelkän veden sijaan kastelemaan lannoitevedellä. Yksi vaihtoehto on nostaa laatikot kasvihuoneeseen, jossa on tippakastelujärjestelmä. Johtaa vain järjestelmästä muutaman ylimääräisen letkun laatikoille. Kylvöksiä on myös helppo uusia. Vanhat juuripaakut pois ja uutta multaa tilalle.

Kesän aikana kasvatin aidassa:

  • mangoldi --> ei toiminut, liian vähän ravinteita ja ehkä vettäkin, vanhat siemenet, muutama hassu lehti
  • salaatti, Oliver-lajike --> ei toiminut, siemenet eivät itäneet ensi kylvöllä lainkaan, toisella iti ehkä 5 siementä, joiden kasvu tyrehtyi, vaikka vein ne lopulta kasvihuoneeseen. Missä vikaa, kun siemenetkin oli samana keväänä ostettuja?
  • tilli --> iti hienosti ja teki hennon sadon, mutta kruunutilliksi saakka ei oikein jaksanut kasvaa
  • rucola --> iti hienosti, kasvoi hyvin, mutta itikat tulivat äkkiä ja söivät salaatin harsomaiseksi (toimi siis kasvinsuojelijana lehtikaalille). Toinen kylvös muuttui äkkiä punertavaksi ja rupesi tuottamaan siemeniä.
  • lehtikaali --> taimia jäi yli, istutin niitä neljä yhteen laatikkoon, joista kahdelle riitti kunnolla voimaa.

Tämän kummallisen kesän syyksi laitan sen, ettei edes salaatti itänyt noissa laatikoissa. Tai meillä oli huonoa multaa vihanneksille (puutarhamultaa Hyvinkäältä). Muutoin tuo multa toimii puutarhassa kyllä loistavasti: perennat ja havut kukoistavat. Saatoin jopa noudattaa kuun vaiheita alkukesän kylvöissä, mutta en mene vannomaan. Kirjanpito tahtoo jäädä aika vähälle kylvöpuuhien aikaan. Ymmärrän teitä suomen viljelijät: paperityöt sucks. Eikö sitä voi vaan katsoa syssymmällä mitä sitä tulikaan kylvettyä?

Itse aita antaa vähän näkö- ja eläinsuojaa keittiötarhalle. Sen teimme jo huhtikuun puolella. Pergolaportti ja uudet portaat valmistuivat myöhemmin kesällä. Portaat vievät kompostille, jossa kasvaa kurpitsa. Portin molemmille puolille olen ajatellut tehdä pienet kasvatuslaatikot köynnösruusua tai kärhöä varten. Portin toiselle puolelle tulee myös ehkä vielä aidan pätkä, sillä se näyttää nyt vähän irralliselta. Siellä vaan kasvaa nyt siirrettäviä kasveja, joille ei ole vielä paikka valmiina, niin joudun vähän odottelemaan. Myös aidan päällinen on mietinnässä: sahataanko tolpat aidan tasalle vai tuleeko niiden päälle hatut vai kenties päällilauta?


(Kuvat on otettu elokuun puolessa välissä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti