22. kesäkuuta 2013

Kesäkukkia

Olin jemmannut kellariin syksyllä laventeliruukkuni, jossa kasvoi myös toista kesäkukkaa. Laventeli kuivui ja homehtui eikä lähtenyt versomaan keväällä. Mutta yhtäkkiä ruukusta puski jotain vihreää. Öh, mikähän tuo nyt olisi? Onkohan peruna pudonnut ruukkuun ja lähtenyt kasvamaan? No perunan kyllä väittäisin tunnistavani lehdistä ja niinpä kastelin pientä versonalkua ja muistelin oliko laventeliruukussani jotain muutakin kukkaa.

Sitten kesäkukkatorilla törmäsin ihan samanlaisiin lehtiin ja muistin. Niin tietysti, tuo oli ruukussani viime kesänä! Kyseessä oli Platycodon eli suomeksi kai jalokello (tylsä nimi). Ostin sitten kukkivan kaverin kellaritaimen seuraksi ja sain portaille kivan sinisen asetelman.

Kaupasta ostamassani on suuria kukkia ja nuppuja ja lehdet ovat hiukan sinertävämmät. Olisiko typpeä enemmän?

Tältä näyttää kellarissa talvehtinut yksilö. Ei vielä tietoa nupuista.
Tässä toinen viimekesältä talvehtinut kukka, mutta tämä talvehti ihan kompostikasassa ulkona. Kippasin ruukun tyhjäksi syksyllä jo ensimmäisten pakkasten vierailtua. Keväällä sitten kääntelin kompostia, mutta siellä olikin kasvunalkua! Ruukussa oli myös hopealehteä, mutta se kuivui keväällä. Tämä "horsma" vaan porskuttaa pituutta. En muista mikä oli, mutta jotain sinistä. Ja paljon pienempi se oli viime kesänä.

Olisiko joku tädyke?
Sitten yritin kasvattaa itse kesäkukkia. Laitoin lobelian siemenet jo helmikuussa multaan, mutta pikkuriikkisiä taimia kuoli esikasvatuksen aikana kuivuuteen. Kylvin siemenet suoraan sopivan pieniin ruukkuihin, ettei olisi tarvinnut koulia taimia. Se oli ihan hyvä ratkaisu, mutta lobelian taimia pitäisi ilmeisesti kastella vain sumuttamalla, sillä ruukut itivät epätasaisesti ja kasteluvesi välillä laotti hentoja taimia. Mutta kasvihuoneeseen siirron jälkeen taimet alkoivat vahvistua! Lopulta sain kiitettävän kokoisia taimiryppäitä jopa kahdeksan kappaletta! Niistä laitoin omaan ruukkuunsa kolme, edellisen "horsman" juurelle yhden ja purppuravaulojen ruukkuihin kumpaankoin kaksi. Lobeliat ovat tähän mennessä kukkineet yhdellä kukalla... Että juuri nyt ei voi vielä puhua kesäkukista, vaan kesävihreistä ainoastaan. Odotan.


Purppuravaulan taimet hankin Viherpeukaloilta.
Pelargoniani ovat kaikki kuolleet. Harmittaa etenkin erään "omenapelargonian" kuoleminen: siinä on niin häkellyttävän kauniin muotoiset ja väriset kukat. Olen pelakuita saanut talvetettua keskeneräisissä kellarikerroksen huoneissa aiemmin, mutta nyt ovat huoneet valmiit ja pimeä kellari ei niille sovi. Olisipa kuisti, jossa lämpötila pysyisi +10-asteessa... Ostan siis kaupasta aina uusia pelargonioita ja vaaleanpunainen ja pinkki ovat suosikkejani. Piti noita lobelioita istuttaa pelargonioiden seuraksi, mutta taimikaupassa en enää muistanut minkävärisiä lobelioita olin kylvänyt. Lobeliat ovat purppuran värisiä, joten ostin sitten myös valkoista lobeliaa. Nämäkään eivät vielä kuki kunnolla: ovat vain vahvistaneet itseään viileinä kesäkuun päivinä ja imeneet Nekolannoitetta.



Lisäksi olen ruukuttanut uudellen vanhoja murattejani. Ne ovat varmaan jo viisi vuotta vanhoja ja ruukuissa kellarissa ovat pärjänneet. Nyt vanhat ruukut olivat aivan liian ahtaita ja ruukuissa olleet hortensiat varsinkin kärsivät ahtaudesta.

Kodinhoitohuoneen portaille sain pari pienempää murattia. Vaatisivat vähän leikkausta, mutta kasvakoot nyt ensin. Paikka on lisäksi aika aurinkoinen, jota muratit eivät välttämättä tarvitse.

Mustissa ruukuissa on suuremmat muratit. Vaaleanvihreäkasvu on uutta kasvua. Vähän epätasaisia ovat vielä, mutta kesä tuuheuttaa.
Tämäkin hortensia on viisi vuotta säilynyt kellarissa ja on varsin hyvässä kasvussa nyt. Toinen hortensia on kyllä erittäin huonona, mutta ehkä piristyy uuden ruukun ja mullan myötä.

Kukkiakin jo lupailee.
Muratit pääsevät ehkä pohjoisen puolen saunaterassia koristamaan, kunhan sinne saadaan kaiteet rakennettua. Ikävä puoli vaan on, että muratit keräävät vihreää levää terassin pintaan. Tosin lähellä olevat havut tekevät saman. Pitää vaan sitten pestä pintaa pari kertaa kesässä. Kohta on kellari täynnä talvetettavia ruukkuja tätä menoa. Tekisi mieli kokeilla muratin pärjäämistä ulkona. Tuskin se ruukussa pärjäisi, mutta jos istuttaisi maahan ja peittelisi havuilla tai talvetusturpeella.

Tietoisesti olen yrittänyt vähentää kesäkukkien ostamista, sillä perennapenkkini alkavat olla täynnään kukkivia kasveja. Silti joka vuosi joku (tai jokunen) ruukku tulee laitettua. Autotallin amppelitkin kaipaavat aina jotain täytettä. Ehkäpä tuo purppuravaula on talvehtiva kasvi? Mutta tarvitsisiko sekin kuistilämpötilaa?...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti