22. kesäkuuta 2013

Tarhamme ruusut

Suosimme kovasti tarhassamme Pimpinellafolia-ryhmää, koska ne ovat helppoja ja kestäviä. Ja kiitos miehen siskon, joka meille pistokkaita on kantanut :) (Toki joskus haluan jalompia ruusuja, joita sitten hoivaan ja suojaan, kun muuta tekemistä ei ole...) Juhannuksena nämä ovat enemmän tai vähemmän kukassa: tänä vuonna suurin kukinta osui aivan nappiin. Ruusut ovat perennapenkin jatkeena: ison kiven itä-kaakkopuolella ja saavat aurinkoa melkein koko päivän. Naapurin puut varjostavat sopivasti iltapäivällä.

Rosa Pimpinellifolia 'Plena'. Kerrottu juhannusruusu.
Rosa Pimpinellifolia . Juhannusmorsian tai Morsionruusu.
Juhannusmorsian auringonpaisteessa.

Rosa Pimpinellifolia 'Poppius'. Suviruusu.
Lisäksi on Tornionlaakson ruusua, joka on metsäruusun muunnos ja muistuttaa mökinruusua. Ulommat versot ovat piikittömät. Myös Suviruusulla tuoreimmat versot ovat varsin piikittömät, mutta selvästi punertavat. Tornionlaakson joudun siirtämään väljemmille vesille, sillä se olisi yksittäispensaana oikein komea.

Rosa Majalis 'Tornedal'. Tornionlaakson ruusu.
Vielä löytyy Papulanruusua, mutta se ei ole vielä kukkinut. Pitääkin siirtää se vähän muhevampimultaiseen paikkaan (nyt nurmen reunalla lähellä tietä), jos vaikka ensi kesänä saisi nauttia sen kauniista pienistä kukista. Samassa penkissä pimpinellifolioiden kanssa on Keijunruusua, mutta se kukkii vähän myöhemmin. Siinä on kiiltävät lehdet ja nättejä kiulukoita, jotka koristavat pihaa syksyisin. Laitan kuvia sitten myöhemmin kukinnan aikaan. Alakuvassa ruusut ovat vasemmassa laidassa.



Ruusut kasvavat suhteellisen syvässä mullassa (alkuperäisen metsäpohjan lisäksi ehkä 30 cm ostomultaa) ja joskus heittelen niille kalkkia. En muista olenko edes yleislannoitetta laittanut. Leikannut en ole vielä mitään, mutta piakkoin pitää vähän rajoittaa kasvua. Varmaan juuresta päin pitää kasvua myös rajoittaa laittamalla reunaestettä, sillä muuten muut perennat ovat vaarassa. Rikkaruohot oikeastaan tukahtuvat valonpuutteeseen, mutta joskus keväisin nypin muutaman rikkaruohon pois. Reuna-alueilla olisi sitten enemmänkin kitkettävää. Kirvavuosina ruiskuttelen mäntysuopaliuoksella ja se on riittänyt.

Hyvää juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti