6. kesäkuuta 2013

Kasvihuoneen varjostusta ja kasvilaatikoita

Porottaa niin ettei mitään kasvihuonetta edes tarvita! No ehkä tuulensuojana kuitenkin :)

Varjostusta tarvitaan, kun mikään tuuletus ei auta. Meillä on ylhäällä katossa yksi automaattiluukku, oven yläpuolella toinen. Ovet avataan aamupäivällä ja suljetaan illalla. Lisäksi on vielä takaseinässä alhaalla käsin avattava luukku. Varjostuskankaan (havuille ja rodoille hankittua) levitimme tuuletusluukun molemmin puolin ja kiinnitimme listalla pohjoispuolelta. Edessä on vain pari pyykkipoikaa pitämässä verkkoa paikoillaan. Jos tuulee niin, että verkko lähtee, niin sitten varjostuskangasta ei edes tarvita.



Koska ulkolämpötila on kasvihuoneessa ollut koko ajan sama kuin ulkonakin (nyt kun ei ole lämmitys päällä), niin aivan hyvin ovet voisi pitää auki koko ajan. Sitä varten piti nikkaroida verkko, koska pupuja hyppelehtii pihassa aina toisinaan. Myös liian uteliaat västäräkit ehkä pysyvät loitolla.

Kasteluletkun saa kiinni tippakastelusarjaan (Gardena).
Kasvihuoneen eteen laitoimme vanhat kasvilaatikot ja yhden uuden. Porkkanaa ja papuja niissä pääasiassa on, mutta myös yksi rivi jäävuorisalaattia ja toinen mangoldia. Vielä haaveilen punajuurimaasta ja multakuorma odottaisi lapioijaa. Mutta kun on noita perennojakin hoideltavana... Pavut ja sokeriherneet eivät ole vielä itäneet. En jaksanut niitä liotella yön yli (pari tuntia vain), joten katsotaan miten lähtevät kasvuun.

Laatikot ovat lämpöpuuta ja kaksi vanhempaa on käsitelty Pinotexöljyllä ulkopuolelta.

Liian kirkasta valokuvaamiseen, mutta kasvun alku sentään näkyy.
Kasvatuslaatikoiden ympärille pitäisi saada vielä soraa: olisi nilkkavaivaiselle mukavampi kävellä. Paras kate olisi kosteutta pidättävä ja rikkaruohovastainen, mutta tänä vuonna en jaksa miettiä asiaa enempää. Sora on kauhean kuuma ja tuntuu että kastelua joutuu lisäämään hirvittävästi. Toisaalta laatikoiden alla on täyttömaana silttiä, joka pidättää vettä aika hyvin. Alue vain on tallautunut niin kovaksi, etten usko juuresten siihen porautuvan. (Voikukka varmaan pystyy siihenkin.) Laatikoissa on perennamultaa ja pari turvepussin pohjaa.

Kasvihuoneessa kasvu alkaa olla vauhdissa, vaikka liiallinen lämpö onkin häirinnyt. Tänä vuonna voi jopa olla toivoa kypsistä tomaateista...

Paprika 'Gourmet' on jo päässyt tuotannon alkuun: kolme isoa raakiletta!

Tomaatti 'Outdoor girl' on tehnyt ensimmäisen tomaattinsa ja kukkii, vaikkakin vähän heikosti. Pitäisikö tuo ensimmäinen tomaatti nyppäistä pois, että kukkisi paremmin?
Tältä näyttää 6.6.2013. Muutama ruukku odottaa vielä uutta omistajaa.
Lämpötilat heittelevät kasvihuoneessa ihan huimasti, mutta varjostuskangas näyttää laskevan asteita jopa kymmenellä. Tosin tänään on ollut hieman tuulisempaa kuin vaikkapa eilen, joka oli melko läkähdyttävä päivä.

Kasteluautomatiikasta seuraa juttua myöhemmin eli sitten kun saamme sen toimimaan halutulla tavalla ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti