3. toukokuuta 2012

Perennapohdintaa

Taas nuo kukkapenkit näyttävät tyhjiltä. Talvella lumi peittää armeliaasti mustan maan, mutta kun havut on siivottu pois ja pinnat rapsuteltu puhtaiksi, niin penkki saisi jo kukkia! Kärsivällisyyttä joo... Mutta kiva kun viimeinen lumenrippu lähti eilen :)

Keittiön ikkunan perennapenkissä on pari pionilajiketta, jotka kukkivat kesäkuussa. Kaksi kurjenpolvea (neidon- ja harmaa-) kukkivat koko kesän, mutta eivät erityisen värikkäänä. Hopeahärkki (vasemmalla) on lehdistöltään näyttävä ja pieniä valkoisia kukkia keskikesällä. Taustalla on kolme ryhmää isotyöyhtöangervoa, mutta eivät ole aivan parhaimmillaan aurinkoisessa paikassa. Lisäksi on kahta eri syysleimua, mutta härmääntyvät tässä kasvupaikassa kovin, joten odottelevat siirtoa jonnekin. Ja vielä on töyhtöangervoiden välissä joku asteri, joka on aivan liian korkea tähän. Se kaatuu maanmyötäiseksi ja loppukesällä kellastuvat alimmat lehdet ovat aika ruman näköisiä. Siirtohommiin ryhdyn siis jo tänä keväänä tämän kasvin osalta. Alla kuva näin kevätasussa ja rakennusroinien ympäröimänä. (Ehdin napata vain yhden kuva, kun patterit loppuivat kamerasta.) Krookukset kukkivat ensimmäisinä ja seuraavana taitavat narsissit avata nuppunsa. Kisun vieressä olevissa tulppaaneissakin on jo nuput, mutta keskellä penkkiä olevat odottavat vielä lämpimämpiä päiviä.



Näitä kasveja olen miettinyt keittiön edustan kukkapenkkiin, kun siinä on vielä ollut pari tyhjää koloa.
Perhoangervo 'Gillenia Trifoliata': korkeus 60-90 cm, kukinta heinäkuu, aurinko-puolivarjo. Voisi sopia aivan oikeaan reunaan, jossa aamupäivällä varjoisampaa.
(Iso)maksaruoho: kork. 30-50, kukinta heinä-syyskuu, aurinkoinen. Keskelle tai vähän oikeaan reunaan päin.
Sammalleimu 'Atropurpurea':  5-15 cm, kukinta touko-kesäkuu, aurinkoinen-puolivarjo. Keskelle tämänkin voisi sopia.
Tarhapäivänliljat: kork. 60-100, kukinta kesä-elokuu, aurinkoinen. Nämä sopisivat pionien taakse tuomaan väriä. Tai syysleimujen tilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti