20. toukokuuta 2013

Kasvihuone kasvatusvalmis!

Vuhuu, kasvihuone käyttökunnossa! Aamupäivällä mies nikkaroi viimeisiä listoja paikalleen, ettei tuuli pääse puhaltamaan läpi. Listat kaipaavat vielä käsittelyä, mutta ne ehtii sutia myöhemminkin. Oven yläpuolinen luukku toimii automaatiolla, joten sen avautumista pitää huomenna vahtia. Onneksi on nyt korkeutta huoneessa, etteivät taimet heti aamukuudelta ole tukehtumassa.


Taustan luukku on vielä irtomallia: ei ollut sopivia saranoita. Siksi laitoin tuon styroksipalan, mutta onkohan tarpeeksi tiivis? Varmuuden vuoksi asensimme kattoon infrapunalämmittimen. En oikein ehtinyt karaista taimia riittävästi, että pärjäisivät 10-15-asteen lämmössä. Toistaiseksi (klo 00:30) lämpö on tasan 18 astetta. (Mullan alle jemmattu lämmitysputki ei vielä ole toiminnassa.) Kosteus oli päivällä 45% ja nousi illan mittaan 83%:iin digitaalisella mittarilla mitattuna.

Osa taimista on vielä ruukussa. Lahjoitan pari paprikaa pois ja kaikkia tomaatteja en taas saa millään mahtumaan.
Tomaatin lajikkeet ovat Outdoor Girl, Bloody Butcher, Tiny Tim ja Vilma. Ainakin kaksi jälkimmäistä ovat kirsikkatomaatteja, mutta kaksi ensinmainittua ehkä jotain muuta. Toivoisin, että ne ovat aikaisempia kuin Tiny Tim ja Vilma, joita en ole tällä tontilla saanut punastumaan juuri mitenkään.

Parvekeelle aikoinaan hankittu yrttihyllykkö pääsi taas käyttöön. Ruukuissa basilikaa tulossa: pienilehtistä ja tavallista. Ylemmässä astiassa lobelian taimia. Ei ihan tullut niistä kesäkukkia pihalle, vaikka helmikuussa ne kylvin.

Lisäksi kylvin sekä kasvihuoneeseen että ulos vähän salaattia (kerä-, jäävuori- ja Oliver-salaattia, joka on sileälehtinen keriä muodostava salaatti), retiisiä (pitkänomaista ja Isoa) ja tilliä (Superdukat ulos, Mammut sisälle) . Valmistuvat varmaan vähän eri aikoihin ja on tuoretta syötävää pidempään. Osa siemenistä oli hyvinkin vanhoja, mutta ilmeisesti toimivat viime vuonna, kun en ole poiskaan heittänyt.

Hyvinvoiva 'Gourmet' -paprikan taimi: nuput ovat kohta aukeamassa.

Kasvihuoneesta vielä puuttuu katosta tukirimat ja listat, joihin tomaattien kiipeilynarut saa tuettua. Mutta ne ehtii onneksi vähän myöhemminkin laittaa. Lisäksi lämpömittari pitää saada johonkin idioottivarmaan paikkaan, kun se nyt on vaan keikkunut riman päällä. Ja ulkonäköähän voi hioa loputtomiin: harkkojen päälle laitamme pellitykset, sillä harkot pysyvät kyllä pitkäikäisempinä, kun vesi ei pääse niihin suoraan valumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti