29. toukokuuta 2013

Tuholaisia :-(

Puutarha on ah niin ihana - ja sitten iskevät tuholaiset!

Lanttuperhonen (luulisin; myös isonokkayökkönen (tai mikä tahansa yökkönen) on vahva ehdokas) rouskutti jo viime vuonna pelargonit ja isotyöhtöangervot. Suoritin mekaanista torjuntaa pelargonin osalta (=keräsin kuppiin ja kiehuvaa vettä päälle)  ja isotöyhtöangervoihin tyhjensin pullollisen jotain suihkutettavaa myrkkyä. Myrkky auttoi hetkeksi, mutta seuraava sukupolvi hyökkäsi vähän myöhemmin. Samoja vihreitä mustapäisiä toukkia on taas liikkeellä. Nyt ne ovat vasta 3-5 mm pitkiä, mutta niistä tulee ainakin 2 cm pitkiä, yök.

Lisäksi isotöyhtöangervoissa on aivan mustia pienempiä (7-12 mm kuva alempana) tai ruskeanmustia pulleampia (12-20 mm) toukkia, jotka kehräävät lehdestä itselleen koteloa. Samannäköisiä löytyi myös juhannusruususta ja tornionlaakson ruususta. Toukat tiputtautuvat seitin varassa alas, jos lehtisykeröitä kovasti availee ja kopistelee. Niitä keräilin myöskin pois ja lopuksi ruiskuttelin pensaat kylmällä vedellä. Auttaisiko näihin ihan vaan mäntysuopaliuos sumutettuna? Mutta miten sen saa sinne lehtisykkyrän sisään?

En valitettavasti saanut tarkkaa kuvaa ja kohdekin liikkui.

Yritti mokoma löytää lautaselta syötävää ja oikein takajaloilleen nousi.
 Kyllä puutarhassa riittää ötököillekin ruokaa, mutta kun niitä on paljon, niin rumentavat näkymää liikaa. Kaikenmaailman yök(kös)perhoset saisivat elää metsässä ja jättää puutarhan meille. No sama vika noissa peuroissa/kauriissa: eivät vaan tajua pysyä metsässä, vaan syövät kuunliljat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti