15. toukokuuta 2013

Täyttömaan aarteita

En ole koskaan laskenut montako kuorma-auton lavallista täyttömaata tuli pihallemme, mutta tiedän kyllä mitä kasveja sain :) Tähän mennessä olen saanut rohtosormustinkukkaa, yhden punertavan varjoliljan, muutamia sinisiä kevättähtiä ja jotakin keltaisena kukkivaa rehevälehtistä perennaa (tai villimpää), joka tekee palkomaisia siemenkotia. Toki varmasti läjä rikkaruohojakin on kulkeutunut mukana, mutta minusta mikä tahansa kauniisti kukkiva on aarre! Rohtosormustinkukka on myrkyllinen, joten sen kauneus saa pysyä poissa pihalta. Pihan reunamilla sitä varmasti puskee jostakin, mutta lapset ovat vielä liian pieniä ja itsepäisiä, jotta jättäisivät niin kauniit kukat poimimatta... Tai täytyy kyllä sanoa, että aika hyvin krookukset saivat olla keväällä rauhassa, kun äiti sanoi ettei kosketa :)

Joku varjolilja. Kukkii myöhemmin, ehkä heinäkuussa.

Kevättähti

Keltaisia hentoisia kukkia ja "herneenpalkoja". Kukkii muistaakseni keskikesällä.
Kevättähtiä jo noukin parempaan paikkaan kasvamaan, sillä maasto kokee vielä muutoksia. Aika pikkuriikkisiä sipuleita ja hirveän syvältä jotkut olivat puskeneet maan pinnalle. Mattojen tamppausteline on odottanut jo pari vuotta paikkaansa ja ehkä tänä vuonna rinteeseen saadaan sopiva penger sitä varten. Välillä on tehnyt mieli heittää koko rumistus johonkin keräyskasaan, mutta ehkä tulee siivottua useammin kun on kunnon teline asennettuna?

Tietääkö joku mikä tuo keltainen palkoja tekevä on? Kannattaako sitä perennapenkkiin siirtää vai onko sittenkin rikkaruoho, josta ei pääse eroon?

2 kommenttia:

  1. Vastaan itse itselleni, kun äitini arveli tuon keltaisen olevan keltamo. Ja niin se onkin. Muinoin munkkien tuomana levinnyt kulttuuripaikoille eli pitänee kasvihuoneen taustaa ruveta arvostamaan kulttuuripaikkana. Voisihan siellä vaikka lukea jotain hyvää kirjaa... ;-)

    VastaaPoista
  2. Keltamo leviää ihan tolkuttomasti siemenistä, ja on lisäksi ikävästi keltainen kuten monet muutkin samaan aikaan kukkijat. Unikkojen sukua, ja erittää oranssia maitiaisnestettä. Lääkekasvi eli siis myrkyllinen, mutta kukapa sitä nyt söisikään ;)

    VastaaPoista